Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το ίδρυμα του μεγάλου ευεργέτη της Βαμβακούς μοναδικός δωρητής της διοργάνωσης "Σπάρταθλον 2012!"

Τριάντα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο διεθνής αγώνας δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» που θα διεξαχθεί το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων.

Ο αγώνας διεξάγεται πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μετέχουν μεγάλα ονόματα από το χώρο των υπεραποστάσεων, ενώ πολλά ξένα ραδιοτηλεοπτικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία θα καλύψουν τη διοργάνωση που αναβιώνει ένα κομμάτι από την Ελληνική ιστορία.
Όπως είναι γνωστό, ο Φειδιππίδης στάλθηκε στη Σπάρτη το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες ενάντια στους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», είναι το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και για διάρκεια τριών ετών μέχρι και το 2013.
Στην φετινή εκδήλωση, που διοργανώνεται για 30η χρονιά από τον Διεθνή Σύνδεσμο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, έχουν δηλώσει συμμετοχή 350 αθλητές, εκ των οποίων 315 είναι άνδρες και 35 γυναίκες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στη διοργάνωση 44 άνδρες και 4 γυναίκες. Oι κορυφαίοι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων θα βρεθούν στην εκκίνηση την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο. Εκεί θα είναι εκπρόσωποι των δήμων Αθήνας και Σπάρτης καθώς και πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και ειδησεογραφικά πρακτορεία, που θα καλύψουν τον αγώνα.
Στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012» θα πάρουν μέρος ορισμένοι από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες των υπεραποστάσεων που ήταν νικητές σε προηγούμενες διοργανώσεις. Μεταξύ αυτών, είναι ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν (νικητής το 2003, δεύτερος το 2004 και τρίτος το 2005). Οι συμμετοχές των κυριών Ακίκο Σακαμότο (πρώτη το 2003 και το 2007), Κίμι Νότο (νικήτρια το 2004 και το 2005), Σούμι Ιναγκάκι (πρώτη το 2008 και το 2009), Χιρόκο Οκιγιάμα (πρώτη το 2000) από την Ιαπωνία και της Σίλβια Λούμπικς (νικήτρια στη περσινή διοργάνωση), από την Ουγγαρία, ξεχωρίζουν στις γυναίκες.
Η Ελίζαμπεθ, Χόουκερ, από τη Μ. Βρετανία, που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στις 24 ώρες, στο Commonwealth Chamionships, αναμένεται να προσδώσει έντονο συναγωνισμό στην κατηγορία των γυναικών.
Η Ελλάδα έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Στέργιος Αναστασιάδης, Μάριος Φουρνάρης, Γεώργιος Κουτσιούκος, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης και Ευάγγελος Γκόγκος, που ξεχώρισαν σε προηγούμενους αγώνες.
Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.
Στην προσπάθειά του να τιμήσει αυτούς τους σύγχρονους “ημίθεους”, που για 30 χρόνια αγωνίζονται χωρίς κανένα χρηματικό αντάλλαγμα, ο Σύνδεσμος προχώρησε στην έκδοση λευκώματος που συνοδεύεται από ένα DVD με εικόνες, συνεντεύξεις και αποσπάσματα όλης αυτής της περιόδου, ως ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης της φυσικής αντοχής και της ψυχικής δύναμης που επιδεικνύουν στη διάρκεια των 36 ωρών αδιάκοπης πάλης ανάμεσα στο πνεύμα και το σώμα.
O Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ φρόντισε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια αθλητών. Σε συνεργασία με την Τροχαία φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια για την ασφαλή διέλευση των αθλητών, από όλα τα σημεία της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς την Σπάρτη.
Ακόμα, σε 75 σημεία της διαδρομής, θα υπάρχουν σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού των αθλητών, ιατρική ομάδα, με πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα σε όλο το μήκος της διαδρομής και στους κεντρικούς σταθμούς. Επίσης θα υπάρχει στη διάθεση των αθλητών ομάδα φυσιοθεραπευτών και χειροπρακτών, για να τους προσφέρει βοήθεια. Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θεωρείται η πιο δύσκολη στον κόσμο. Ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους με νερά και λάσπες, αν έχει βρέξει, διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ το φόβητρο όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200μ.ύψος) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, από ένα στενό μονοπάτι, ανάμεσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4° - 5° C και δυνατούς ανέμους.
Η δοκιμασία της ανθρώπινης αντοχής και του ψυχικού σθένους στο αποκορύφωμα τους!
Ένας Σπαρταθλητής γνωρίζει καλά, ότι η κατάκτηση ενός ρεκόρ σε μια τέτοια διαδρομή δεν είναι η βασική του επιδίωξη. Εκείνο που κυρίως επιδιώκει, είναι ο τερματισμός μέσα σε 36 ώρες. Αυτοί που το έχουν επιτύχει, λένε πως δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα τους.
Η καταξίωση του αγώνα
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται στο Βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 246 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες. Σκέφθηκε τότε πως ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή, αφού ήταν συμπτωματικά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982. Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, μετά από 39 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.
Η ομάδα των βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος «είχε δίκιο»!
Το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον διοργανώθηκε το 1983. Ο αγώνας διεξήχθη με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο.